onsdag 10 februari 2010

Presidentval

Så har det varit presidentval i två intressanta länder, med kontroversiella resultat som följd. I Ukraina stod Viktor Janukovitj slutligen som segrare i rysaren mot Julija Tymoshenko och Costa Rica fick sin första kvinnliga president någonsin.

Viktor Janukovitj har länge förespråkat ett fördjupat samarbete med EU men inte på bekostnad av kyligare relationer med Ryssland. Han vill ingå i ett säkerhetssamarbete med Ryssland och lägger alltså planerna på et ukrainskt medlemskap i NATO på is. Förhoppningsvis kommer hans politik inte att driva Ukraina längre från det EU-medlemskap nationen behöver. Vidare sällar han sig till skaran av ukrainska politiker som inte anser att svältkatstrofen Holodomor på tidigt 1930-tal ska anses som folkmord, "inte kan vi väl beskylla våra grannar Ryssland (Sovjet)  för det"? Jag har själv sett en gripande utställning om just Holodomor på KGB-muséet i den litauiska huvudstaden Vilnius och om inte Holodomor klassas som folkmord vet jag inte vad som skulle leva upp till det epitetet.

I Costa Rica stod alltså den konservativa Laura Chinchilla som segrare i söndagens presidentval. Hon var den populäre Óscar Arias vicepresident mellan 2006-2008 och anses vara väl förankrad i den costaricanska medelklassen. Hon är en av flera latinamerikanska kvinnliga politiker som slagit sig fram bland männen, Michelle Bachelet gjorde det i Chile och i Argentina återfinns Cristina Fernández de Kirchner på presidentposten. Chinchilla får nog anses vara den mest kontroversiella av denna trio. Hon förespråkar försvårande omständigheter vad gäller abort samtidigt som hon deltagit i demonstrationer mot homosexuella äktenskap. Vidare vill hon stoppa, den av Arias påbörjade, sekulariseringen av Costa Rica genom att motsätta sig alla konstitutionella tillägg. Hennes hjärtefrågor tros bli, förutom de ovannämnda, det förvärrade säkerhetsläget i landet samt ett fördjupat frihandelssamarbete med bland annat USA.

Laura Chinchilla (en.wikipedia.org)
Viktor Janukovitj (en.wikipedia.org)

Inga kommentarer: