lördag 21 mars 2009

Lördag på Rivieran - koreanska reflektioner

HAr varit en sväng hemma hos Emma och jobba lite med vårt ledarskapsarbete. Vi har väl underskattat arbetsbörda lite, men skam den som ger sig. Solen lyser fint här i Nice men det har varit lite kyligt idag, hoppas att det bättrar sig tills imorgon när vi ska till stranden i Villefranche-sur-Mer hela svenskgänget minus Fille som roar sig kungligt i Bordeaux.

Ikväll ska vi äta hemmalagad sushi i Le Château, jag är grymt sugen på de små fiskrackarna nu!

Läste för övrigt att läget på Koreanska Halvön är fortsatt spänt. Två amerikanska journalister har gripits av nordkoreanska myndigheter och nordkoreanerna är i tagen med att skjuta upp en "satellit" i april. Vad som var mest anmärkningsvärt är dock den sista raden i artikeln jag läste. Den lyder såhär: "USA har uttryckt sin oro över journalistgripandena via Sveriges ambassad i Pyongyang, som även handhar USA:s intressen i Nordkorea. Först och främst är det ju ett sedan länge känt faktum att Sverige har en beskickning i Nordkorea, jag har till och med ett korrespondensbrev från ambassadören i Pyongyang hemma någonstans. Don't ask. Vad är det egentligen för intressen Sverige har i Nordkorea? Jag vet att ett gäng unga killar har en vision om att tillverka jeans i Nordkorea för den svenska marknaden, men så mycket mer vet jag inte. 

Det som dock är mest anmärkningsvärt är att Sverige handhar USA:s intressen i Nordkorea. Vad hände där? Varför har Sverige fått det nobla ansvaret, och framförallt varför har Sverige gått med på att agera amerikansk kurir i fiendeland? Om något skiter sig (ursäkta franskan) så står Sverige där med skägget i brevlådan och utvisningsbrevet kommer på samma låda.
Värt att nämna är att även australiska, kanadensiska och finska ärenden handhas av Sveriges ambassad i Pyongyang. Något som också kan vara av intresse är att följande, något slumpartade länder också har diplomatiska beskickningar i Nordkorea: Tjeckien, Bulgarien, Cuba (kommunist, javisst!), Benin (marxistisk militärkupp ledd av Kérékou på 70-talet), Palestina och Nigeria. De flesta av de gamla östblocksländerna besitter ambassader eller konsulat i Nordkorea på grund av deras kommunistiska historia. Nej nu blev det mycket dravel om Korea, ber om ursäkt!

1 kommentar:

Makkan sa...

Hmm, intressant, o skumt. Ser framemot att prata mer om detta!=)