söndag 2 november 2008

Stora Marknadsdagen

I morse tog jag, Julle och Makkan tunnelbanan till Noryangjin på ön Yeouido här i Han-floden i centrala Seoul. Målet var Noryangjin Fish Market. Fiskmarknaden huserar i en stor lagerlokal och här kan man hitta precis vad man vill i fiskväg. Rockor, hajar, marulkar, bläckfiskar, sjögurkor, tonfiskar med mera. Majoriteten av alla fiskar simmar omkring i tankar så att man väljer helt enkelt den fisk som man vill ha till kvällsmat. Det piffiga är också att man kan få sashimi serverat direkt. Peka på firren du vill ha till lunch så tar kocken upp den ur tanken och skär upp den och serverar dig direkt. Tyvärr ville inte de andra prova så det blev inget, men jag tror jag ska ta mig dit någon annan gång och prova :)

Efter fiskmarknaden tog vi oss till Yongsan för Makkan var sugen på att köpa en systemkamera. Efter mycket prisjämförelser hittade vi tillslut ett ställe som var billigast. Under loppet av 40 minuter hade han sänkt priset flera ggr, och varje gång lade han till fler tillbehör. Det resulterade i att Makkan nu har en sytemkamera med ett superobjektiv, ett 4GB minneskort, en kameraväska samt ett stativ!! Prisnivån är avsevärt billigare än i Sverige.

Efter Yongsan bar det av till Hyehwa och Filipino Sunday Market. Här samlas de filippinska expatsen och säljer inhemska produkter och mat. Marknaden i sig var inte så mkt att hänga i julgranen om man inte är väldigt haj på filippinska livsmedel, men maten var UNDERBAR. Ni som brukar hänga med mig och Makkan på Malmöfestivalen vet att vi älskar pansit & lumpia (vårrullar och glasnudlar). Detta serverade dem här och självklart högg vi in. Vi fick två gratis tallrikar och blev riktigt mätta för 19 kronor per skalle. Ska lätt dit fler söndagar :D

Nästa stopp var Sinseoul-dongs loppmarknad. Här finns allt mellan himmel och jord, men inget föll oss i smaken idag. Det är roligast att bara gå omkring och titta på alla lustiga grejer de säljer. Jag köpte dock en pin med koreanska och svenska flaggan, tyckte det kunde vara på sin plats :)
Efter Seoul Pungmal Si Chang (Seouls Loppmarknad) vandrade vi en tunnelbanestation österut till Jegi-dong. I Jegi-dong finns en enormt stor marknad à la Bondens marknad. Här finns grönsaker, kött, frukt, fisk och allt du behöver för orientalisk medicin. Eftersom ginseng är typiskt för Korea köpte vi ett paket ginsengte att dela på. Den minsta var 100 påsar så det blir 50/50 split mellan mig och Makkan. Efter alla dessa markander, och dessutom med hajken i benen fortfarande, tog vi en tax från Cheongnyangni till Hoegi för 13 kronor, skönt att lyxa till det ibland.

Ikväll ska vi träffa Jen, en koreansk klasskamrat till Julius. Vi ska träffas i Gyeongbukgung-stationen för att sedan gå och äta det sista extrema vi har kvar att inmundiga - levande småbläckfiskar. Yep! De små jäklarna lever när man äter dem. De tas upp ur fisktanken, delas och fortsätter att slingra sig under tiden man käkar. Videofilm utlovas!!

Dags att sova en stund innan mandomsprovet =P

1 kommentar:

Anonym sa...

underbara haeger! stort tack för ditt vykort, såååå glad för din skull att allt går strålande! Men det visste ja att det skulle!Allt ni gör låter så spännande och annorlunda, sjukt intressant läsning, klart ja e en av dina trogna läsare :) i am not a stranger, vi ska ses om det så e det sista ja gör innan ja kolar :P Stor pussssss/martina