söndag 5 oktober 2008

주말 (Ch'u-mal) Week-End

Annyeong haseyo!

Under vår resa fick en av de finska killarna (behöver inte säga vem) enormt ont i rygg och mage och haltade runt mesta delen av tiden i Japan. Var riktigt synd om honom, men han ville absolut inte åka till sjukhuset utan ville hellre gå på sjukhus i Korea där han har gällande försäkring.
Väl hemma i Seoul gick han till sjukhuset och de fick göra en akut operation och ta bort en av hans testiklar vilket gör att han inte kan få barn. Segt, och grymt synd om honom. Så helgen har varit lite avdankad och nedstämd och vi har tänkt på honom. Han måste ligga kvar ca fyra dagar till på sjukhuset i Suwon (strax söder om stan) så vi tänkte besöka honom där en dag.

På fredagskvällen åkte jag, Satu och Tommi till "Hi Seoul! Fesival" som håller på hela oktober. Det var ett stort framträdande och hundratals människor i Jonggak mitt i hjärtat av Seoul. Mellan skyskraporna var scener utplacerade och allt från opera till balett uppvisades. Var rätt coolt så vi köpte en bira och satte oss och tittade en stund innan vi käkade lite italienskt. Det blev en relativt tidig kväll eftersom vi var rätt trötta efter vår resa fortfarande.

På lördagsmorgonen åkte vi till Myeong-dong för lite shopping (ain't nothing like retail therapy!) jag inhandlade en tjusig vit skjorta eftersom min vita favvoskjorta förolyckades i Västervik i somras. Hittade också en tjusig vinterjacka men än så länge behövs den inte så jag väntar med den.

På kvällen åkte vi till Yeouido (ön i Han-floden) för att kolla på Asiens största fyrverkerier. Fyrverkeri-showen anordnas av Kina, Japan och Korea tillsammans och är vart tredje år i Seoul. Fyrverkerierna var de största jag sett och sååå häftiga. Fick verkliga nyårsvibbar och tänkte på mitt stundande firande i Hong Kong, kommer bli grymt! :)
Vad som inte var grymt däremot var folksamlingen i Yeouido Park och på tunnelbanan. Jag har aldrig sett så mycket människor i hela mitt liv. För första gången i Korea såg jag "påknuffare" på tunnelbanan, ändå fick merparten av passagerarna vackert vänta på nästa tåg. Väl framme på Yeoulnaru-stationen tog de 35 minuter att ta sig ur stationen på grund av allt folk, vanligtvis tar det 1½ minut(!!). Vi stod stilla i en asiatisk cocktail i 35 minuter och jag fruktade för mitt liv emellanåt, jag började tänka på eldsvådor och möjliga utrymningsvägar :S. När vi väl kom ut började vi direkt gå mot den andra metrostationen på ön (finns bara två). Oturligt nog är koreaner lika klipska som vi, så det var en hord av glada koreaner som vandrade samma väg som vi. Det kändes som om hela staden var på flykt undan bombmattor, fyrverkeriena lät som bomber och tusentals personer gick åt samma håll för att ta sig därifrån. Det gick så långt att folk vandrade ut mitt på motorvägen och tog över filerna. Bilarna fick totalstanna när tusentals människor vällde upp på motorvägen för att ta sig från ön till fots. Det var CRAZY! Men cool att uppleva :P

I morse var jag uppe tidigt för att plugga lite. Satte ute i parken och läste om Kalla Krigets Asien, grymt intrssant. Så clueless man är vad gäller asiatisk modern historia! Jag mötte upp Julius på Seven Monkeys Coffee för lite fika och han bokade biljett till Tokyo dit han ska i december. Vi planerade också vår Kinaresa lite löst. Gick sedan och hyrde film , 6 spänn per film för en vecka! Annat än Videomix det :P Jag hyrde Hotel Rwanda och ska se dn imorgon hade jag tänkt.

Vi käkade middag på Omomo, ett ställe med omurice-rätter. Omurice är en japansk rätt sm är mycket populär i Korea också. Det är en "calzone" gjord av omelett med ris inuti, jättegott (http://en.wikipedia.org/wiki/Omurice). Fick sedan ett samtal av Dinara i min NGO-kurs som berättade att i har en inlämningsuppgft att göra tills imorgon. Fick smått panik, men visade sig vara ganska lätt. Jag svängde ihop en kritisk analys av en artikel om citizen politics och mailade iväg. I'm so good :D haha.

Justdetja. Jag har förgäves försökt hitta vykort men det är stört omöjligt i detta land. Inte ens i de met turisttäta områdena finns de att tillgå. Antar att Sydkorea är lite "off the beaten track" fortfarande. Mamma, du får vidarebefordra det till mormor + farmor så de inte undrar varför jag inte hört av mig. Skickar så fort jag kommer över något!

Ciao

Inga kommentarer: