onsdag 10 september 2008

Kinesisk byråkrati på koreanska

Igår var det Sannas (finsk tjej från Tornio, på andra sidan gränsen från Haparanda) 21:a födelsedag. Vi hade ritat ett kort till henne och köpt en tårta på Dunkin' Donuts som vi tillsammans avnjöt innan vi gick ut på restaurang för att fira henne. Hon blev jätteglad och vi hade jättetrevligt :)

Var uppe tidigt i morse för att åka till Kinas ambassad för att fixa visum till vår stundande Beijingresa. Efter många om och men hittade vi så ambassaden men blev stoppade av vakterna som sa att vi skulle åka till Kinas Konsulat på andra sidan stan, det var dem som handlade visumärenden. Förbannade och trötta tog vi tunnelbanan dit, gick omkring i 20 minuter för att hitta byggnaden, skumma bakgator och ständig uppförsbacke gjorde oss ännu surare haha.

När vi väl hittar byggnaden blir vi stoppade av en vakt IGEN som snackar kinesiska och koreanska om vartannat och tillslut förstår någon av oss att vi måste följa med en liten grannie-liknande tant till en resebyrå för att, genom dem, fixa visum. Kommer fram till resebyrån och mannen pratar hjälplig engelska, men vi förstår iaf att vi måste ha fixat hotell (vi tänkte inte bokat ngt förrän vi kom fram till Kina), bokat flygbiljetter och ha med dem i orginal till konsulatet osv osv. Dessa dokument hade vi inte och vi tänker inte fixa dem nu heller eftersom det är så meckigt. Därför beslöt vi oss för att skippa Beijing for now och istället åka till Japan, till Fukuoka eller Osaka eftersom dit behöver vi inga visum!

Så nu lutar det åt att vi åker ner till Busan i södra Korea och tar en high-speed ferry till Fukuoka och stannar där 4-5 dagar för att uppleva lite Japan. Det blir jag, Laura, Satu, Tommi och kanske Julius också. Vi känner oss rätt nöjda med vårt beslut eftersom Kina känns lite läskigt och Japan känns som Korea - som hemma alltså!

Nu ska jag vila en stund innan det är dags för plugget i en timme. Ikväll blir det en lugn pluggkväll och sen sticker vi nog ut och äter på vår nya favoritrestaurang, billig och massor med mat!

HAJ

Inga kommentarer: